23 травня 2024 року відповідно до плану роботи Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації у Хмельницькій області на базі Грицівського вищого професійного училища № 38 в межах засідання обласної фахової секції  викладачів предмета «Охорона праці» відбувся практичний семінар.

    Тематикою семінару стало формування в здобувачів освіти ЗП(ПТ)О працеохоронної компетентності. У засіданні взяли участь 21 педагогічний працівник з 20 ЗПО області.

    У центрі уваги педагогів ефективна організація діяльності  класу безпеки та співпраця із стейкхолдерами у напрямі навчання діям в надзвичайних ситуаціях. Учасники семінару ознайомились з напрямами підготовки кваліфікованих робітників та інноваціями  в організації освітнього процесу.

     У День Героїв всі присутні схилили голови у скорботній хвилині мовчання та вшанували пам’ять загиблих захисників, що навчались в закладі освіти і всіх Героїв, хто став на захист України.

    Директор Грицівського вищого професійного училища № 38 Олександр ЗАРУДЗЕЙ представив систему роботи закладу освіти щодо  якісної підготовки кваліфікованих робітників в умовах воєнного стану.

      Координаторка обласної фахової секції Інна КИРИЛЮК зосередила увагу педагогів на необхідності   створення сучасного освітнього середовища для навчання охороні праці, розроблення  посібників, що відповідають вимогам сьогодення, ознайомила педагогів з сучасними підходами до формування працеохоронної компетентності, а також алгоритмом розроблення навчально-планувальної та ведення облікової документації для організації навчання з професій за ДОС на основі модульно-компетентнісного підходу.

     Віктор МАТВІЙЧУК,  начальник Шепетівського районного управління головного управління ДСНС України у Хмельницькій області, обґрунтував важливість створення у ЗПО «Класів безпеки» у співпраці з ДСНС та окреслив напрями подальшої взаємодії  з ЗПО.

   Майор поліції, начальниця сектору ювенальної превенції Шепетівського районного управління поліції Ольга СЕМЕНЮК розкрила важливу роль у створенні безпечного  освітнього середовища ЗПО заходів з подолання в учнівському колективі насилля як фізичного так і морального,  запобігання  цькуванню, булінгу, мобінгу.

   Галина ВЕСЕЛКОВА, керівник Шепетівської міськрайонної організації Червоного Хреста, розкрила проблему охоплення навчанням прийомам надання долікарської допомоги якомога більшої кількості людей, а також важливість подолання психологічних проблем в умовах воєнного стану.

   Світлана ЗАРУДЗЕЙ, викладачка охорони праці Грицівського вищого професійного училища № 38, поділилась досвідом організації ефективної роботи «Класу безпеки» та створення сучасного освітнього середовища для навчання здобувачів освіти безпеці, діям в надзвичайних ситуаціях.

    «Безпека понад усе» – така тема тренінгових занять, в яких взяли участь як здобувачі освіти так і педагоги закладів професійної освіти.

     Ольга СЕМЕНЮК, майор поліції, начальник сектору ювенальної превенції Шепетівського районного управління поліції, провела зі здобувачами освіти тренінг щодо подолання в середовищі закладу освіти булінгу.

   Владислав ТЕРЕЩУК, провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Шепетівського районного управління Головного  управління ДСНС України у Хмельницькій області, опрацював з педагогами питання з теми програми предмета «Охорона праці», «Пожежна безпека», що стосуються використання засобів пожежогасіння, дій в надзвичайних ситуаціях, поводження з вибухонебезпечними предметами та запропонував практичні кейси розв’язання реальних ситуацій.

     Ірина ФІЛІНЮК, інструкторка з навчання населення навичкам першої допомоги Шепетівської міськрайонної організації Товариства Червоного Хреста, опрацювала з педагогами основні ситуації та алгоритми надання долікарської допомоги,  запропонувала до вирішення практичні кейси щодо відпрацювання алгоритмів надання долікарської допомоги.

       На завершення практичного семінару визначено подальші напрями роботи  обласної фахової секції.

     Всі педагоги, які взяли участь у семінарі, дякують за високу та змістовну організацію його проведення та надану можливість до подальшого професійного розвитку відповідно до вимог сьогодення.

Від admin