Національно-патріотичне виховання учнівської молоді – важливий напрям діяльності закладу освіти у сучасних умовах. Тому надзвичайно актуальним є обговорення та представлення нових шляхів, форм і  методів його ефективної реалізації через музейну педагогіку. Досить часто  бібліотеки закладів освіти стають своєрідними краєзнавчими центрами, поєднуючи книгозбірні, архівні та музейні форми діяльності.

    Зважаючи на це, 22 травня 2024 року на базі Хмельницького професійного ліцею відбувся семінар на тему «Музей як центр національно-патріотичного виховання учнівської молоді», який відвідали 17 бібліотекарів ЗПО області. Директор ліцею Григорій Станіслав познайомив учасників семінару з історією створення історико-краєзнавчого музею навчального закладу та звернув увагу  присутніх на необхідності створення музеїв та музейних куточків у закладах професійної освіти. Адже музей у закладі освіти є осередком активної педагогіки. Це унікальне середовище формує почуття причетності й поваги до минулого. Цінні експонати дають можливість безпосередньо доторкнутися до вивчення навчального матеріалу, а це, безумовно, впливає на активізацію пізнавальної діяльності учнів.

    Директор музею ліцею Галина Фурманчук провела цікаву, пізнавальну екскурсію музеєм ліцею та розповіла про нормативно-правову базу діяльності музеїв при навчальних закладах.

    В межах семінару учасники відвідали книгозбірню ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг» у якій створено унікальний етнокуточок, що зібрав різні старовинні предмети: рушники, предмети для пряжі, самобутні костюми, сорочки, глечики, чоботи хромові, домоткані половики, скриня, дитяча колиска і багато іншого. Заступник директора з виховної роботи Центру Наталія Лавренюк ознайомила присутніх з  історією створення даного куточка та його важливістю під час проведення різних тематичних заходів для учнів.

    Людмила Лужняк, методистка НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області, розповіла учасникам семінару про передумови та особливості створення музейних куточків у бібліотеці, види музейних експозицій. Бібліотекарі закладів мали змогу обмінятись досвідом щодо створених мінімузеїв  у своїх книгозбірнях.

     Завершуючи семінар,  бібліотекар Вищого професійного училища №25 м.Хмельницького  Людмила Романова презентувала свою професійну сторінку, створену у соціальній мережі «Фейсбук». Людмила Іонівна поділилась досвідом та ознайомила учасників семінару із сервісами та технічними засобами, які вона використовує для написання постів на сторінці, щоб зацікавити учнів відвідувати бібліотеку.

Від admin