З метою виявлення інновацій у методичній роботі закладів професійної освіти, формування інформаційного освітнього середовища ЗПО, створення електронних навчальних ресурсів, узагальнення й поширення кращого досвіду організації та здійснення методичної роботи в системі професійної (професійно-технічної) освіти Науково-методичним центром професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області проведено обласний конкурс «Інновації у методичній роботі ЗПО».

    Конкурс надав можливість кожному ЗПО презентувати свій інноваційний потенціал, поділитися кращими практиками організації та здійснення методичної роботи в освітніх закладах, акцентувати основну увагу на глобальних проблемах і перспективах подальшої інноваційної методичної діяльності. Презентація конкурсних робіт відбувалася у онлайн-форматі з використанням платформи Zoom. Представляли роботу для журі і загалу заступник директора з науково-методичної роботи або методист  закладу професійної освіти. Під час конкурсу своїми творчими здобутками з семи номінацій поділилися 21 ЗПО області. Це, зокрема, такі номінації: «Інноваційні форми та зміст роботи з педагогічними працівниками у їх професійному розвитку», «Інноваційні форми роботи методичних комісій, їх результативність», «Організація роботи з  педагогами-початківцями», «Методичний супровід атестації педагогічних працівників», «Запровадження в освітній процес інноваційних педагогічних технологій», «Цифрові технології у діяльності методиста» та «Співпраця з роботодавцями в забезпеченні якості освітнього процесу».

   Інноваційні ідеї, презентовані на конкурсі, були найрізноманітніші: це створення віртуальних методичних кабінетів ЗПО, електронних освітніх ресурсів методичних комісій та методичних платформ професійного розвитку, використання хмарних сервісів у методичній діяльності, застосування чат-боту для інформаційної підтримки та надання навчально-методичних консультацій педагогам, використання адвент-календаря при плануванні та організації методичної роботи у ЗПО та ін.

   Для того, щоб перемогти у конкурсі, потрібно бути не просто професійно, зі знанням справи презентувати певну інновацію, що активно впроваджується у методичній діяльності освітнього закладу, а й продемонструвати ентузіазм методистів-новаторів,  любов до своєї праці.

    Різноманітність презентованих на конкурсі ідей спонукала членів журі досить виважено підійти до визначення переможців інноваційного змагання. За підсумками роботи, на підставі рішення журі та відповідно до наказу директора Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області переможцями обласного конкурсу «Інновації у методичній роботі ЗПО» було визначено такі ЗПО області:

Номінація «Інноваційні форми та зміст роботи з педагогічними працівниками у їх професійному розвитку»:
ДИПЛОМ І СТУПЕНЯ
Вище професійне училище № 25 м. Хмельницького
ДИПЛОМ ІІ СТУПЕНЯ
ДНЗ «Деражнянський центр професійної освіти»

Номінація «Інноваційні форми  роботи методичних комісій, їх результативність»:
ДИПЛОМ І СТУПЕНЯ
ДНЗ «Лісоводський професійний аграрний ліцей»
ДИПЛОМ ІІ СТУПЕНЯ
ДНЗ «Ярмолинецький агропромисловий центр професійної освіти»
ДИПЛОМ ІІІ СТУПЕНЯ
Чорноострівський професійний аграрний ліцей

Номінація «Організація роботи з  педагогами-початківцями»:
ДИПЛОМ І СТУПЕНЯ
Вище професійне училище № 4 м. Хмельницького
ДИПЛОМ ІІ СТУПЕНЯ
ДЗ П(ПТ)О «Старокостянтинівський аграрно-промисловий  ліцей»
ДИПЛОМ ІІІ СТУПЕНЯ
Хмельницький професійний ліцей електроніки

 Номінація «Методичний супровід атестації педагогічних працівників»:
ДИПЛОМ І СТУПЕНЯ
ДПТНЗ «Красилівський  професійний ліцей»
ДИПЛОМ ІІ СТУПЕНЯ
ДНЗ «Волочиський промислово-аграрний професійний ліцей»
ДИПЛОМ ІІІ СТУПЕНЯ
Хмельницький професійний ліцей

Номінація «Запровадження в освітній процес інноваційних педагогічних технологій»:
ДИПЛОМ І СТУПЕНЯ
Вище професійне училище № 11 м. Хмельницького
ДИПЛОМ ІІ СТУПЕНЯ
Вище професійне училище № 36 с.Балин

Номінація «Цифрові технології у діяльності методиста»:
ДИПЛОМ І СТУПЕНЯ
Грицівське вище професійне училище №38
Шепетівський професійний ліцей
ДИПЛОМ ІІ СТУПЕНЯ
ДПТНЗ «Славутський професійний ліцей»
ДИПЛОМ ІІІ СТУПЕНЯ
ДНЗ «Полонський агропромисловий центр професійної освіти»
Вище художнє професійне училище №19 смт Гриців

Номінація «Співпраця з роботодавцями в забезпеченні якості освітнього процесу»:
ДИПЛОМ І СТУПЕНЯ
ЗП(ПТ)О «Подільський професійний коледж»
ДИПЛОМ ІІ СТУПЕНЯ
ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг»

    Учасники та організатори обласного конкурсу «Інновації у методичній роботі ЗПО» дійшли одностайної думки, що такі заходи є ефективними, оскільки дають можливість виявити й показати найкраще, характерне для освітнього закладу, поширити свій досвід і пізнати досвід інших колег. Матеріали конкурсу розміщені на сайті НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області та інформація про конкурс буде опублікована на сторінках науково-методичного вісника «Професійна освіта».

ЩИРО ВІТАЄМО ПЕРЕМОЖЦІВ КОНКУРСУ, БАЖАЄМО ТВОРЧОГО НАТХНЕННЯ ТА НОВИХ ПЕРЕМОГ!!!

Від admin