До Всесвітнього дня вишиванки 16 травня 2024 відбудеться фінал щорічного Всеукраїнського конкурсу закладів ПТО швейного профілю «Fashion ПРОРИВ», організаторами якого є ГС «Національне галузеве партнерство в легкій промисловості України «FASHION GLOBUS UKRAINE» та Асоціація швейних училищ України. Тема цьогорічного конкурсу «Українська вишивка – світовідчуття нації закодоване на полотні». Вашій увазі будуть представлені колекції вишитого одягу, створені колективами 53-х ЗПТО швейного профілю з усіх областей України.

     Основний меседж проєкту виразний та натхненний: «Незважаючи на прагнення країни-агресора знищити українську націю та культурні надбання, народ український незламний та вічний у нащадках, культурі, мові та спадщині». Задумки та реалізація цих колекцій відбувались під час виття тривоги, гудіння генераторів, за плетінням маскувальних сіток та інших видів волонтерської допомоги, як великий внесок системи профтехосвіти в Перемогу України. Всупереч всім обставинам війни по всіх регіонах народжувалась краса талановитими руками – символом професійно-технічної освіти України, що створюють спадщину нескорених, майстерність яких вражає. У сучасному світі, де тренди й технологічні досягнення галузей змінюються з шаленою швидкістю, саме вишивка залишається втіленням часу та відданості. Вона є символом української нескореності, свободи і сили духу.

    Найбільше серед описів колекцій вражає фраза: «А ти сій квіти…Навіть якщо завтра кінець світу…», – каже організатор конкурсу Голда Виноградська. «Це і є ознака сили духу нашої професійно-технічної освіти України, з якою ми як асоціація роботодавців галузі, співпрацюємо понад 7 років».

    53 колекції учасників конкурсу із всіх регіонів України це не просто талановиті вироби, це історії незламності закладів освіти, читаючи які виступають сльози на очах:

– «Ні в якому разі не можна падати духом, ми всі проживемо ще один День нашого життя На Межі. На межі буквально, фізичних та психічних ресурсів. Ми вистоїмо, ми переможемо!» ( Сумщина)

– «Плаче та стогне українська земля, вмивається сльозами вся Україна. Ці почуття зазнали відображення в нашій колекції «ШЛЯХ ДО ПЕРЕМОГИ», де поєднані темні, чорні кольори, як символ болю та жалю, війни та втрати, червоні, жовті, як символ віри та надії кольори прапорів УПА та України. (Донеччина)

– «Наша історія – це оповідь про те, як навіть у важкі часи війни і знищення Україна відновлюється завдяки силі людського об’єднання та культурного спілкування. Ми вдячні Республіці Туреччина за допомогу у відновленні нашого ліцею та вклад у наше майбутнє» (Київщина).

– «Війна – найжахливіше, що могло статися з Україною. Ми докладаємо багато зусиль, щоб підтримати наших відважних воїнів на передовій, а також їх діток та внутрішньо переміщених осіб, спричинених війною. (Волинь, Львівщина, Закарпаття, Хмельниччина, Буковина).

– «Дорога додому» колекція розроблена з повагою до культури та спадщини окупованих регіонів України. Кожна деталь відбиває тісний зв’язок зі згубленим краєм, який відтіняється блакиттю та незабутими спогадами. Колекція об’єднує нас у бажанні побачити сонце свободи, сяянням на всій території України» (Чернігівщина, Харківщина, Запоріжжя). Переглядаючи моделі не можливо не помітити, як вміло в них поєднана повсякденність і краса, проза життя і поезія почуттів, веселі нотки свята перемішані з сумом і тугою. Всі колекції пронизані квітами, що дають надію на майбутнє, на таку жадану перемогу. Нині вишиванка є символом, який об’єднує дуже різних українців за політичними, релігійними поглядами, але єдиних у боротьбі проти ворога. Оцінювати конкурс буде фахове журі, а 13-15 травня поціновувачі вишивки та громадськість зможуть проголосувати за колекцію, яка сподобалась найбільше на сайті проєкту https://fashionglobusukraine.com/konkurs. Переможці в номінаціях ручної та машинної вишивки отримають цінні нагороди від спонсора конкурсу компанії «ВЕЛЛТЕХ УКРАЇНА”. Запрошуємо ЗМІ України До Всесвітнього дня вишиванки 16 травня 2024 інформаційно підтримати через цей проєкт: духовну боротьбу з ворогом, продемонструвати молоді перспективи швейних професій та популяризувати заклади профтехосвіти вашого регіону України.

    Матеріали конкурсу розміщені на сайті проєкту: https://fashionglobusukraine.com/konkurs  16.05.2024 з локації проведення фіналу конкурсу – Арт Академія сучасного мистецтва ім. Сальвадора Далі (м. Київ, вул. Віктора Некрасова (Північно-Сирецька) 1-3) буде відбуватись трансляція онлайн. Короткий анонс глядацького голосування конкурсу

    Контакти організаторів Національне галузеве партнерство в легкій промисловості України «FASHION GLOBUS UKRAINE» https://www.facebook.com/fashionglobusukraine/https://fashionglobusukraine.com/

Від admin