У межах Всеукраїнського тижня професійної освіти 25 листопада 2021 року у ДНЗ «ВПУ №11 м. Хмельницького» відбулося урочисте відкриття навчально-виробничого комплексу з підготовки кваліфікованих робітників з професії «Овочівник. Оператор технологічного устаткування в спорудах захищеного ґрунту».

У заході взяли участь представники Хмельницької обласної державної адміністрації та ради, Хмельницької міської ради, департаменту освіти, науки, молоді та спорту ОДА, обласного центру зайнятості, Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області, керівники закладів професійної освіти, підприємці.

Сучасний навчально-виробничий комплекс з підготовки фахівців тепличного господарства створено в межах реалізації проєкту регіонального розвитку «Забезпечення потреб ринку продукції закритих ґрунтів кваліфікованими робітниками», який фінансувався за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу. Загальний бюджет проєкту склав 5,27 млн грн., з них 3,72 млн грн – це кошти державного бюджету, ще 1,54 млн грн. профінансували з міського бюджету Хмельницького.

На першому етапі проєктної роботи педагоги закладу під керівництвом НМЦ ПТО ПК розробили стандарти професійної (професійно-технічної) освіти на компетентнісній основі з професій: 6113 «Оператор технологічного устаткування в спорудах захищеного ґрунту» та  6111 «Овочівник», навчальні плани та програми, а також навчально-методичне забезпечення професійної підготовки.

Одним із основних завдань проєкту було створення сучасної навчально-матеріальної бази. В результаті на території закладу змонтовано дві тепличних конструкції: збірно-розбірний макет тепличного господарства площею 100 кв. м. для набуття учнями  навичок монтажу теплиці та навчальну лабораторію площею 600 кв. м., яка є  прототипом діючої теплиці повного виробничого циклу, що оснащена технологічними  столами для посадки, зразками розсади, субстратів, комплектом зразків овочів, навчальними колекціями мінеральних добрив, насіннєвого матеріалу тощо. Лабораторія облаштована належою системою вентиляції та крапельного поливу, вентиляторами для надуву, лампами для доосвічування. Також створено лабораторію альтернативних джерел.

ДНЗ «ВПУ №11 м. Хмельницького» став першим закладом, в якому розпочато підготовку фахівців тепличного господарства. Започатковані новації сприятимуть популяризації професій з вирощування овочів у закритих ґрунтах серед молоді та дорослого населення, що в свою чергу забезпечить подальший розвиток аграрної галузі та насичення ринку вітчизняною овочевою продукцією.

 

Від admin