Підприємництво є одним із драйверів економічного розвитку країни, адже 70% її економіки формують малі та середні підприємства. Професійні кадри для них готує саме галузь професійно-технічної освіти.

    Junior Achievement Worldwide є однією з найбільших у світі неурядових організацій, що розвиває підприємницькі компетентності здобувачів освіти і формує у них підприємницьке мислення. Програми Junior Achievement (JA) понад 100 років успішно розвиваються в 40 країнах Європи та більш ніж у 100 країнах світу. Щорічно таким навчанням охоплюється понад 100 млн молоді. В Україні проєкт JA стартував у 2021році у двох регіонах, а в 2023 році маштабувався  на дванадцять.

    З 2023 року заклади професійної освіти Хмельницької області  також долучились  до проєкту та стали лідером із впровадження навчальної програми «Компанія», спрямованої на здобуття підприємницьких компетентностей.  Програму «Компанія» запроваджено у 22  ЗПО  та 2 ЗФПО області. Наразі курс опановує 898 здобувачів професійної освіти, створено 34 учнівських мінікомпаній з підприємництва,  в яких активно працюють та навчаються 200 учасників. До проєкту  залучено 28 педагогів цих закладів, для яких ГО «Junior Achievement Україна» було  організовано   відповідне навчання. Мінікомпаніями  виготовляється власна продукція, її  управлінням опікується  ментор-підприємець.

    Саме розвиткові підприємництва в професійній освіті була присвячена ІІ Регіональна навчально-практична конференція «Бізнес-навички для зростання економіки», що відбулась у м. Львові 8 лютого 2024 року. У заході  брали участь понад 120 учасників, серед яких  представники державних органів влади, громадських організацій,  методичних служб закладів ПТО, роботодавців. Географія учасників: Львівська, Чернівецька, Вінницька, Хмельницька, Дніпропетровська області.

    Досвідом  роботи закладів професійної освіти Хмельниччини в межах панельної дискусії “Підприємницькі навички в професійній освіті: сучасні методичні підходи, партнерство з бізнесом та роль держави” поділилася директорка Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області Людмила Шевчук. Обраний методичний підхід у закладах професійної освіти Хмельниччини щодо реалізації навчальної програми «Компанія»  шляхом її  інтеграції у загальноосвітній предмет  «Технології» визнано учасниками конференції раціональним і доцільним та буде поширений у інших регіонах України.

Від admin