Європейським Фондом освіти, Європейською асоціацією професійної освіти (EVTA), Європейською асоціацією закладів професійної освіти (EVBB), Партнерством у сфері освіти «ОМНА» (ОУР), Національною організацією сертифікації кваліфікацій та професійної орієнтації (EOPPEP) в Афінах (Греція) 13-14 березня 2024 року було проведено міжнародний семінар за участю українських колег з проблем оцінювання професійних компетентностей, здобутих у системі формального, неформального та інформального навчання. До семінару було запрошено 32 представники із різних закладів освіти України, кваліфікаційних центрів, експертних організацій, Національного агенства кваліфікацій, Міністерства освіти і науки України. Експерти з Франції, Фінляндії та Греції представляли свої системи формування компетентісного оцінювання. 

     Людмила Шевчук, директор Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області, та Світлана Горпинич, викладач ДНЗ «Хмельницький центр ПТО сфери послуг», під час проведення хакатонів у межах семінару опановували методику зарубіжних колег та презентували власні підходи до оцінювання професійних компетентностей, з’ясовували, яким чином процес оцінювання компетентностей можна зробити якісним та таким, щоб його визнавали усі заінтересовані суб’єкти. Водночас, детально обговорювалось питання підготовки оцінювачів професійних кваліфікацій, проаналізовано їх потенційні повноваження та функції. Також під час семінару було обговорено проєкт професійного стандарту на професійну назву роботи «Оцінювач професійної кваліфікації» та висловлені критичні зауваження щодо його змісту.

     Учасники семінару наголосили на необхідності подальшої співпраці щодо розробки  єдиних підходів до оцінювання професійних компетентностей та  визнання здобутих кваліфікацій у міжнародній професійній спільноті.

Від admin