З метою реалізації стратегії реформування системи шкільного харчування, у межах ініціативи «Кулінарні Хаби. Навчання майстер-тренерів» 16 грудня 2024 року на Хмельниччині стартувало практичне навчання педагогів, які стануть майстер-тренерами освітніх хабів та здійснюватимуть навчання шкільних кухарів основам здорового харчування.
Проєкт реалізується Громадською організацією «Cult Food» за підтримки швейцарсько-українського проєкту DECID. Практичному етапу передувало теоретичне навчання педагогів ЗПО, які пройшли конкурсний відбір. У межах теоретичного курсу майстрині вивчили принципи складання шкільного меню згідно з нормативами, вимоги щодо дотримання гігієни та санітарії, впровадження системи НАССР та безпеки харчування, отримали навички роботи з технологічними картками.
До практичного етапу навчання долучились 14 майстринь виробничого навчання із 4 закладів професійної (професійно-технічної) освіти Хмельницької області, зокрема: ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг», ЗП(ПТ)О «Подільський професійний коледж», ДПТНЗ «Красилівський професйний ліцей» та ДПТНЗ «Славутський професійний ліцей».
Практикум відбувається на базі навчально-практичного центру ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг». Навчають педагогів основам здорового харчування «агенти змін» майстер-тренери, які пройшли практичну підготовку від провідних кулінарних експертів України – Ірина РЯБА, ЗП(ПТ)О «Подільський професійний коледж», Олена ЗІНЧУК та Валентина ДОЛИННА, ДПТНЗ «Красилівський професійний ліцей». Упродовж практикуму педагоги відпрацюють техніки приготування та подачі безлактозного супу «Вішуаз», баношу, пасти з зеленого горошку з буряком та насінням соняшника, сочевиці тушкованої з овочами, риби запеченої із сиром у соусі «Бешамель», кебабу з коріандром, піци на цільнозерновому борошні, бланманже з кюлі із ягід, компоту з ягід із м’ятою, соусів «Батерчікен» та «Бешамель».
Навчання триває. Після його завершення педагоги отримають сертифікати та статус майстер-тренера кулінарного Хабу, а в майбутньому навчатимуть шкільних кухарів компетентностей, необхідних для формування навичок здорового харчування учнів.