28 листопада 2025 року проведено обласний семінар-практикум «Гастрономічна культура Подільського регіону», організований  Державним навчальним закладом «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг», Науково-методичним центром професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області, Департаментом освіти та науки Хмельницької обласної державної адміністрації, який був присвячений дослідженню, збереженню та популяризації унікальної гастрономічної спадщини Поділля.

     Гастрономія Поділля — це багатовіковий пласт традицій, що поєднує класичні українські звичаї з впливами сусідніх культур. Його ключові риси — простота, ситність та широке використання місцевих, екологічно чистих продуктів. Семінар-практикум підкреслив, що ця кулінарія є справжнім зразком «Podillya Local Food» та потужним інструментом збереження національної ідентичності.

      Захід об’єднав 39 педагогів обласної фахової секції професій громадського харчування закладів професійної освіти, представників влади,  науковців, рестораторів та дослідників кулінарної спадщини Поділля. 

    На семінарі-практикумі презентовано електронний збірник «Автентичні страви рідного краю», створений в результаті пошукової роботи студентів 17 закладів, в яких здійснюється підготовка за професіями «Кухар» та «Кондитер». Обласною фаховою секцією сплановано  продовжити дану  дослідницьку  роботу у 2026 році та  поповнити збірник  автентичними рецептами.

    Однією з ключових подій семінару-практикуму стала презентація ілюстрованого альманаху «Поділля має свій смак». Це видання, яке є своєрідним путівником у гастрономічний світ, стало результатом плідної роботи авторського колективу: Вікторії Церклевич (науковиця, наукова консультантки ресторанів локальної їжі та автентичної кухні);         Анни Діль (співвласниця, ідейна натхненниця ресторанів регіональної кухні ГРК «Південна Брама» та «Ресторація Шпігеля); Майї Онищук (директорка Ннауково-методичного центру культури і мистецтва Хмельницької області); Артема Блаути (бренд-шеф готельно-ресторанного комплексу «Південна Брама», співвласник ресторану «Діоскурі», засновник та співвласник ресторану української кухні «Ресторація Шпігеля», дослідник регіональної кухні Поділля).

    Альманах не лише фіксує унікальні рецепти 15 ексклюзивних страв, а й розкриває історії їхнього походження та є цінним доробком для кулінарної спільноти та розвитку гастрономічного туризму.

    Автори передали кожному закладу професійної освіти ілюстрований альманах «Поділля має свій смак» для подальшого використання у освітньому процесі.

    Кульмінацією заходу став практичний блок, проведений шеф-кухарями Михайлом Яровим та Олександром Яворським. Гості та учасники отримали унікальну нагоду опанувати технологію приготування п’яти зіркових страв регіональної кухні та їх продегустувати: «Форшмак» (класичний смак оселедця поєднався зі свіжим зеленим яблуком та хрусткою ікрою оселедця); «Журек»(зігріваючий суп на житній заквасці, що набуває особливого аромату завдяки знаменитій зіньківській ковбасі); «Подільська начинка» (рецепт-символ смакових традицій” (чорнослив, варений у портвейні з гвоздикою та корицею, фарширований волоським горіхом); «Напій з  обліпихи» (корисний та освіжаючий напій).

     Семінар-практикум став не лише джерелом нових знань, але й важливим елементом у підвищенні професійної компетентності педагогів. Учасники зазначили, що такі заходи дають змогу опанувати сучасні підходи до інтерпретації автентичних страв та є важливим для підготовки конкурентоспроможних фахівців у сфері кулінарії та ресторанного бізнесу.

     За результатами семінару-практикуму всі учасники отримали відповідні сертифікати.

Від admin