10 квітня 2024 року на базі Державного навчального закладу «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг» відбувся обласний семінар на тему: «Ресторанні інтерпретації автентичної гастрономії: міщанська та палацова кухні».
Захід об’єднав рестораторів та дослідників кулінарної спадщини. Поділля та 48 педагогів із 17 закладів професійної (професійно-технічної) освіти, де здійснюється підготовка кваліфікованих робітників з професій громадського харчування, та став чудовою нагодою для учасників зануритися у багатий світ Подільської кухні, її історію, традиції.
З вітальним словом до присутніх звернулися: Оксана ВЖЕШНЕВСЬКА, перший заступник начальника Хмельницької обласної військової адміністрації, Євеліна ЦАРЬОВА директорка Державного навчального закладу «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг».
Методист Науково-методичного центру професійно-технічного освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області Галина СОЛЕНЦОВА презентувала електронний збірник «Автентичні страви рідного краю», як результат пошукової роботи здобувачів освіти 17 ЗПО області, у яких здійснюється підготовка з професій «Кухар» та «Кондитер».
Програма семінару охоплювала кілька ключових тем, що розкривають унікальність Подільської кухні, яка має глибоке коріння, поєднує в собі витонченість аристократичних традицій та багатство місцевих продуктів і її значення для культурної спадщини Поділля.
«Гастрономічна ідентичність Поділля: між локальними автентичними традиціями та європейськими впливами» – тема виступу Олени ЗАГОРОДНЬОЇ, заступника директора з навчально-виробничої робиоти ДНЗ «Хмельницький центр ПТО сфери послуг».
Вікторія ЦЕРКЛЕВИЧ, дослідниця локальної та гастрономічної історії, к. пед. н., доцент кафедри готельноресторанного та туристичного бізнесу ХКТЕІ, позаштатна співробітниця Інституту Адама Міцкевича, Варшава, Польща, викладач курсу «Автентична кухня Поділля і Волині» у ДНЗ «ХЦПТОСП» ознайомила присутніх з бенкетними традиціями мисливської резиденції в Антонінах.
Ганна ДІЛЬ, співзасновниця та співвласниця, ідейна натхненниця ресторанів регіональної кухні ГРК «Південнa Брамa», «Ресторація Шпігеля», співавторка проєкту «Кулінарна майстерня А 2», академічно-практичного освітнього курсу для бакалаврів готельно-ресторанного бізнесу «Регіональна кухня Поділля», практикуючий викладач, тренер, науковець презентувала під час заходу відродження традицій аристократичної гастрономії Поділля – замкову кухню в «Південній Брамі».
З історією ресторанних закладів Проскурова-Хмельницького ознайомив присутніх Сергій ЄСЮНІН, кандидат історичних наук, учений секретар Хмельницького обласного краєзнавчого музею, Почесний краєзнавець України.
Майстри виробничого навчання ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг»: Олександр ЯВОРСЬКИЙ, Михайло ЯРОВИЙ, Тетяна БУРЦЕВА, Вадим КАРЕТНИК, Світлана БАЦЕВИЧ, Олена СКЛЯР продемонстрували приготування вишуканих палацових страв: «Фазан під ягідним соусом з запеченим корінням» (за мотивами палацової кухні князів Потоцьких), «Дзеркальний короп (за мотивами палацової кухні князів Потоцьких с. Антоніни), «Борщ з вушками на рибному бульйоні», «Груші по Радзивилівські» (за мотивами палацової кухні князів Радзивилів», поєднуючи історичний контекст із новітніми кулінарними підходами, відновленням забутих смаків, роботу з локальними продуктами.
Семінар відбувся у невимушеній теплій атмосфері та сприятиме в подальшому відродженню й популяризації унікальних рецептів міщанської та палацової кухонь, які є невід’ємною частиною культурної спадщини нашого регіону.






















