14 травня 2024 року відповідно до плану роботи Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації у Хмельницькій області на базі Вищого професійного училища № 25 м. Хмельницького в межах засідання обласної фахової секції  педагогічних  працівників професій художнього профілю відбувся практичний семінар.

   Тематикою заходу стало оновлення змісту підготовки кваліфікованих робітників професій художнього профілю. У засіданні взяли участь 15 педагогічних працівників з 4 ЗПО області, в яких здійснюється підготовка кваліфікованих робітників  професій художнього профілю.

     З вітальним словом до учасників семінару звернулась заступник директора з навчально-виробничої роботи  Вищого професійного училища №25 м. Хмельницького Наталія Кочаток, яка ознайомила  присутніх  з системою роботи закладу  щодо якісної  підготовки кваліфікованих робітників. Координатор обласної фахової секції Галина Соленцова зосередила увагу педагогів на необхідності  постійного   оновлення змісту професійної  підготовки кваліфікованих  робітників, а також ознайомила присутніх з вимогами до розроблення навчально-планувальної та ведення облікової документації для організації навчання з професій за ДОС на основі модульно-компетентнісного підходу.

   Майстри виробничого навчання ВПУ №25м. Хмельницького  Іванна Тарасюк та Любов Шаля поділилися досвідом розвитку творчого потенціалу здобувачів  освіти професій художнього профілю в умовах воєнного стану, презентували результати реалізації проєкту «АРТ-MILLITARY», в межах якого напрацьовано техніки створення арт-об’єктів з використаної військової зброї за допомогою акрилових фарб.

   Дуже важливим в умовах воєнного стану є емоційний стан педагогів. Психологом ВПУ №25 м. Хмельницького Оксаною Костенко проведено арт-рефлексію розвитку самопізнання та  особистості, що допомагає  емоційному  розвантаженню.

    Педагоги  відпрацювали техніки ручного килимарства,  взявши участь в  майстер-класі «Виготовлення декоративного птаха техніками традиційного килимарства», який провели  педагогічні працівники ВХПУ №19 смт Гриців Микола Оскома та  Ірина Ковтонюк.

    Захопливим був майстер-клас «Акриловий живопис», який провела член НСХУ,  викладач Хмельницької художньої школи, майстриня декоративно-ужиткового мистецтва Надія Борецька. Присутні вправлялись у техніці виконання акрилового розпису та створили  власні картини.

   Ольга Нєсмєянова,  старший науковий співробітник просвітницького відділу Хмельницького обласного  художнього музею,  ознайомила учасників семінару з історією створення   музею  та провела екскурсію його експозиціями: представлено колекцію писанок Валентини Войткової та гуртка “Писанка”,   персональну виставку творів Людмили Давиденко “Зрозуміти” (Живопис. Скульптура),  виставку творів німецьких художників України “Німецька спадщина в історії України”.

    На завершення заходу педагоги окреслили подальші напрями роботи  обласної фахової секції та  висловили побажання  проведення  подальших зустрічей.

     Всі учасники  сердечно дякують за організацію та проведення  семінару, створення умов для набуття   нових професійних компетентностей для  подальшого професійного зростання.

Від admin