Наказами Міністерства освіти і науки України від 26.04.2012р. №522 затверджено Методичні рекомендації щодо розроблення Державних стандартів професійно-технічної освіти з конкретних професій на основі компетентнісного підходу, а від 17.02.2021р. №216 Методичні рекомендації щодо розроблення стандартів професійної (професійно-технічної) освіти за компетентнісним підходом.  

   Під методичним супроводом Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області у 2018-2019 навчальному році в усіх закладах професійної освіти регіону було запроваджено підготовку кваліфікованих робітників за модульно-компетентнісним підходом.

    З метою поширення досвіду роботи закладів  професійної (професійно-технічної) освіти НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області спільно з Директоратом  професійної освіти МОН України 22 червня 2023 року провів всеукраїнський вебінар з проблем організації освітнього процесу в ЗП(ПТ)О за модульно-компетентнісним принципом на основі запровадження навчально-планувальної документації, орієнтованої на результати навчання.

   До заходу долучилось понад 340 представників навчально-методичних (науково-методичних) центрів (кабінетів) професійно-технічної освіти та закладів професійної (професійно-технічної) освіти України. Модераторкою заходу була директорка НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області кандидат педагогічних наук Людмила Шевчук.

       Під час вебінару опрацьовано наступні  питання:

  • упровадження модульно-компетентнісного підходу у підготовку кваліфікованих робітників – пріоритетний напрям діяльності регіональної методичної служби в контексті освітніх інновацій;
  • методичні підходи до розробки робочих навчальних планів за модульно-компетентнісним підходом при  підготовці кваліфікованих робітників (на прикладі ДОС з професії «Монтажник санітарно-технічних систем і устаткування»);
  • розробка робочих освітніх програм та відповідні зміни у документації з організації навчального процесу у ЗП(ПТ)О;
  • організація освітнього процесу у ЗП(ПТ)О на основі модульно-компетентнісного підходу (з досвіду роботи ВПУ №25 м.Хмельницького);
  • особливості розробки робочих навчальних планів в частині загальноосвітньої підготовки;
  • запровадження інтегрованого курсу «Природничі науки»
    в ЗП(ПТ)О Хмельницької області.

      Спікери заходу відзначили цінність компетентнісного підходу, яка полягає в реалізації нової системи принципів визначення цілей освіти,   можливостей оптимізації термінів навчання,  відбору і структурування змісту освіти, дозволяє зробити навчання гнучким, сприяє запровадженню короткострокових курсів з набуття часткових кваліфікацій та мікрокваліфікацій, активізації неформального навчання з наступним визнанням його результатів у кваліфікаційних центрах, більш активному наданню закладом послуг регіональним роботодавцям і центрам зайнятості щодо підвищення кваліфікації працівників та перепідготовки дорослого населення, надає можливість швидкого виходу здобувачів професійних кваліфікацій на ринок праці тощо.   

    Для додаткового опрацювання інформації та використання у роботі, інформаційні та презентаційні матеріали зустрічі розміщено на вебсайті та ютубканалі НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області за посиланням http://surl.li/iifgw.

Від admin