Продовженням розпочатої роботи з розвитку цифрової компетентності бібліотекаря  закладу професійної (професійно-технічної) освіти у минулому році стало проведення 22 червня 2023 року засідання фахової секції бібліотекарів ЗП(ПТ)О на базі Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки. Участь у засіданні взяли біліотекарі із 21 ЗП(ПТ)О області.

Привітала колег директорка бібліотеки, голова Хмельницького обласного відділення ВГО Українська бібліотечна асоціація Катерина Чабан та розповіла про можливості і переваги для членів Української бібліотечної асоціації до якої вже приєдналось більш як 4000 бібліотекарів України.

Фейки – одна з ключових проблем нашого життя. Адже ми живемо не лише в умовах воєнного стану але й інформаційної війни. Як відрізнити справжню новину та захистити себе від фейкової  ознайомила присутніх заввіділом  науково-методичної роботи та інновацій в бібліотечній справі  Хмельницької ОУНБ Тетяна Грудецька під час тренінгу з медіаграмотності. Учасники вчилися розпізнавати фейкову інформацію, знаходити факти, перевіряти інформацію,  визначати монтаж на фото тощо.

Із сервісами для створення цифрового контенту бібліотеки ознайомила присутніх заввідділом мистецтв Хмельницької ОУНБ  Неля Томаля. Бібліотекарка продемонструвала власні напрацювання створені з використанням сервісу Canva, а також шаблони для створення публікацій, запрошень, презентацій тощо.

Тетяна Грудецька також зосередила увагу біліотекарів ЗПО на оновленій платформі «Дія. Освіта». Тетяна Віталіївна представила наявні освітні серіали з різних професій, гайди, симулятори, вебінари та тести, які бібліотекарі зможуть використати під час роботи з учнями та для власного розвитку. В ході семінару Юлія Кучерук, методистка відділу науково-методичної роботи та інновацій в бібліотечній справі  презентувала бібліотекарям мобільні додатки, які будуть корисними у їх повсякденному житті.

В умовах дистанційного та змішаного навчання все більшої популярності набувають електронні навчальні курси. Тому координаторка фахової секції бібліотекарів, методистка НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області Людмила Лужняк представила учасникам семінару платформи та сучасні електронні ресурси з професійної підготовки. Особливу увагу Людмила Володимирівна звернула на оновлену Всеукраїнську платформу “Професійна освіта онлайн”, де за останній місяць додано чимало електронних авторських курсів з різних професій. 

Від admin