Зважаючи на продовження збройної агресії російської федерації та дії правового режиму воєнного стану на всій території України, одним з першочергових завдань для галузі професійної освіти сьогодні є належна підготовка до початку нового навчального року. Для надання практичної допомоги ЗП(ПТ)О щодо організації освітнього процесу, Науково-методичним центром професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації  інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області 06 липня 2022року в режимі онлайн проведено «Єдиний методичний день» із закладами області.  

У засіданні взяли участь директори, заступники директорів та  методисти 23 закладів професійної (професійно-технічної) освіти області. Модераторкою заходу була директорка НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області, кандидат педагогічних наук – Людмила Шевчук.

Під час заходу опрацьовано наступні  питання:

  • Результативність системи професійної (професійно-технічної) освіти Хмельницької області у 2021/2022 н.р;
  • Про внесення змін до законодавчих актів України:
    • Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту»;
    • Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування національної системи кваліфікацій»;
  • Можливості створення кваліфікаційних центрів на базі ЗП(ПТ)О;
  • Про підготовку до початку 2022/23 навчального року та особливості організації освітнього процесу в закладах професійної (професійно-технічної) освіти;
  • Особливості вимог зарахування на навчання в ЗП(ПТ)О для  опанування технологічно-складних  професій;
  • Умови прийому на роботу осіб віком 14-18 років.

Також під час засідання презентовано розроблені творчою групою НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області методичні рекомендації щодо інформаційного наповнення вебсайту ЗП(ПТ)О та проєкт методичних рекомендацій щодо розроблення освітніх програм для професійної (професійно-технічної) освіти орієнтованих на результати навчання від програми EU4Skills.

Крім того, представлено основні положення:

–  прийнятого Верховною Радою та направленого на підпис Президенту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин в умовах воєнного стану»;

–  проєкту наказу Міністерства освіти і науки України «Про внесення змін до Типових правил прийому до закладів професійної (професійно-технічної) освіти».

Для додаткового опрацювання інформації та використання у роботі, інформаційні та презентаційні матеріали зустрічі розміщено на вебсайті та ютуб-каналі НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області.

Наступний етап – кропітка робота з узгодження дій, коригування завдань для гарантування безпечних умов навчання та праці для всіх учасників освітнього процесу.

Від admin