Одним із викликів для бібліотечної освіти є питання формування цифрової компетентності, що має бути враховано в освітніх програмах та програмах підвищення кваліфікації. Саме тому це питання включено у програму курсів підвищення кваліфікації,  які проходять зараз на базі НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області для бібліотекарів ЗП(ПТ)О.

У рамках курсів підвищення кваліфікації  10 листопада 2022 року на базі НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області проведено семінар в режимі онлайн на тему «Розвиток цифрової компетентності бібліотекаря  закладу професійної (професійно-технічної) освіти».

Семінар розпочала координаторка фахової секції бібліотекарів ЗП(ПТ)О області, методистка НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області Л.В. Лужняк з питання «Цифрова компетентність бібліотечних фахівців як чинник діяльності бібліотек в умовах цифрової трансформації». Людмила Володимирівна озвучила вимоги, які ставить перед бібліотекарями закладів освіти  цифровізація освітнього процесу. Зауважила про зміну ролі бібліотекаря та необхідність у  трансформації кожної бібліотеки з урахуванням того, що основний масив інформації, який у ній буде в активному обігу, становитимуть електронні ресурси.

Більш предметно про цифрові послуги бібліотек та цифрові компетентності бібліотекарів розповіла у своєму виступі К.А. Чабан, директор Хмельницької ОУНБ, голова Хмельницького обласного відділення ВГО Українська бібліотечна асоціація. Катерина Анатоліївна акцентувала увагу на вимогах до сучасної бібліотеки, нових функціях бібліотеки та презентувала нові можливості Хмельницької ОУНБ, звернула увагу на необхідність знань у сфері медіаграмотності для критичного аналізу інформації, яка є в інтернет-середовищі. Обговорили можливості навчальних пропозицій від ВГО Українська бібліотечна асоціація для членів обласного відділення та умови вступу до організації.

Заступник директора з наукової роботи та інформатизації Хмельницької ОУНБ В.В. Маковська розповіла про Національну кампанію з цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта», що проводить Міністерство цифрової трансформації України. Валентина Володимирівна розповіла, на кого розрахований проєкт, який є формат навчання на онлайн-платформі «Дія. Цифрова освіта», які можливості відкриває українцям таке навчання та як працювати з платформою цифрової грамотності. Також учасники дізналися про те, як можна стати амбасадором проєкту та приєднатися до хабів цифрової освіти.

Завідуюча читальним залом гуманітарного профілю Хмельницької ОУНБ Л.П. Семенюк надала практичні рекомендації на тему «Соціальні мережі як культурно-просвітницький ресурс бібліотеки» щодо представлення бібліотек та популяризації послуг у соціальній мережі Фейсбук. Учасники дізналися про переваги створення офіційної сторінки бібліотеки у соціальній мережі, правильність її оформлення та наповнення, відстеження за статистичними показниками для аналізу її ефективності.

І на завершення семінару  Л.В. Лужняк презентувала електронну бібліотеку НМЦ ПТО  у Хмельницькій області створену працівниками Центру. Бібліотека містить різні видання для здобувачів освіти та педагогів, а також окремі рубрики для інших категорій педагогічних працівників та керівників ЗП(ПТ)О.

Від admin