Російська збройна агресія та військові дії на території України щодня несуть безліч загроз та вимагають нових алгоритмів реагування на небезпеки. 

   В межах засідання обласної фахової секції викладачів предмета «Охорона праці» Науково-методичним центром професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації  інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області  7 червня 2023 року в режимі онлайн проведено вебінар «Територія безпеки. «КЛАС БЕЗПЕКИ» як засіб формування в здобувачів освіти навичок рятування в умовах надзвичайних ситуацій». Захід зібрав понад три десятки педагогів з 19 ЗП(ПТ)О області.

    Темою дискусії стало створення та ефективне використання сучасного освітнього простору для навчання здобувачів освіти діям в надзвичайних ситуаціях. Координаторка секції Інна Кирилюк озвучила підходи до формування в здобувачів освіти навичок рятування в умовах надзвичайних ситуацій, говорила про основні алгоритми побудови компетентісного уроку з охорони праці, принципи та етапи його проєктування. Викладачка предмета «Охорона праці» Грицівського вищого професійного училища №38  Світлана Зарудзей презентувала практичний досвід використання «КЛАСУ БЕЗПЕКИ» в навчально-виховному просторі закладу професійної освіти. Викладачка ДНЗ «Хмельницький центр професійної освіти сфери послуг» Людмила Полупан висвітлила досвід забезпечення функціонування  «КЛАСУ БЕЗПЕКИ» як осередку навчання навичкам рятування в надзвичайних ситуаціях в закладі освіти.  Розвиту життєвих навичок здобувачів освіти із самозахисту та взаємодопомоги в умовах надзвичайної ситуації була присвячена доповідь Тетяни Ковальчук, викладачки  професійної підготовки Хмельницького професійного ліцею, співголови секції.

     Для ефективного формування працеохоронної компетентності в здобувачів освіти є потреба в осучаснені навчально-методичного забезпечення з предмета «Охорона праці». З алгоритмом створення сучасних освітніх ресурсів на основі оболонки Articulate Storyline 3, вимогами до педагогічного, графічного дизайну та програмування посібників  ознайомила Люлмила Лужняк, методистка НМЦ ПТО ПК.

     Наступним етапом спільної роботи педагогів обласної фахової секції  буде створення сучасного електронного освітнього ресурсу з предмета «Охорона праці» за пропонованою технологією.

Від admin