Відповідно до плану роботи Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області 31травня 2023 року проведено семінар з теми «Практичні  аспекти  формування  професійної  компетентності  кваліфікованих  робітників сільськогосподарської  галузі» для  педагогічних працівників професій: «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», «Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування» на базі ДНЗ «Деражнянський центр професійної освіти».

    Семінар відкрив методист НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області Микола Стасюк. У своєму виступі він наголосив про те що  зросли вимоги до здобувачів освіти і  педагогічних працівників та їх спроможності в період воєнного стану  володіти сучасними технологіями та подавати здобувачам освіти, необхідні знання на певній інформаційній платформі. Головним завданням семінару було підвищення якості професійної підготовки кваліфікованих робітників з професій сільськогосподарського виробництва.

    Під час семінару виступив т.в.о. директора Віталій Дащенко, який розкрив  систему роботи навчального закладу щодо підвищення професійної компетентності здобувачів освіти.   Заступник  директора  Ігор Ковальчук розповів про систему роботи навчально-практичного центру з підготовки фахівців агропромислового комплексу та як проводиться підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

   Учасники семінару відвідали  відкритий урок викладача ДНЗ «Деражнянський центр професійної підготовки» Анатолія Гончарука з професійно- теоретичної підготовки з предмета «Правила дорожнього руху» за темою «Дорожні знаки» та урок виробничого навчання  за темою: «Підготовка машино-тракторного агрегату до посіву» майстра виробничого навчання Олега Андрусіва.

   Учасники семінару здійснили екскурсію на підприємство ТОВ «Агрофірма Обрій» соціального партнера ДНЗ «Деражнянський ЦПО». Педагогічні працівники  ознайомилися з новою сільськогосподарською технікою  та організацією проходження виробничої практики, закріплення здобувачів освіти ЗПО на підприємстві.

   Під час обговорення відкритих уроків учасники піднімали актуальні питання підвищення якості підготовки кваліфікованих робітників сільськогосподарської галузі, обговорювалися шляхи і методи підвищення якості підготовки конкурентоспроможних кваліфікованих робітників у період воєнного стану в Україні.

     Методист  НМЦ ПТО ПК Микола Стасюк  підвів підсумки роботи семінару та визначив напрями подальшої роботи щодо підвищення якості підготовки кваліфікованих робітників з професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», зокрема:

– активно впроваджувати в освітній процес кваліфікованих робітників сучасні   педагогічні та виробничі технології;

– викладачам і майстрам виробничого навчання постійно працювати над своїм професійним рівнем;

– удосконалювати комплексно-методичне забезпечення  предметів, формувати електронну базу методичних напрацювань;

– проводити вивчення стану використання в освітньому процесі сучасних технічних засобів навчання;

– надавати допомогу майстрам виробничого навчання, викладачам в умовах дистанційного і змішаного навчання у впровадженні позитивного досвіду навчальної роботи, методичних рекомендацій, досягнень науки і техніки, цифрової інформації, заслуховувати доповіді майстрів і викладачів про хід впровадження та результативність;

– методичним комісіям постійно працювати над оглядом медіатек електронних засобів навчання, літератури, сучасних технологій виробництва, проводити добір матеріалу для використання у навчально-виробничому процесі;

– забезпечити викладачів та майстрів виробничого навчання можливістю використання сучасної комп’ютерної  техніки  та мультимедійних засобів .

Від admin