Навчальна програма “Компанія” на Хмельниччині: за сприяння  Департаменту освіти та науки Хмельницької ОВА та його очільниці Дарії Басюк завершилася робота «Табору підприємництва» для учнівської молоді.

    Понад сто здобувачів освіти та їх наставників з 19 закладів професійної (професійно-технічної) освіти та 2 закладів фахової передвищої освіти  Хмельницької області  19 – 20 жовтня 2023 року долучились до участі в «Таборі підприємництва»  в межах реалізації навчальної програми «Компанія» від Junior Achievement Ukraine.

   Активна молодь під час дводенного інтенсиву отримала  унікальну можливість опанувати практичні навички з підприємництва, фінансів, планування та економіки, навчитись генерувати ідеї для бізнесу, визначати їх життєздатність, презентувати власні ідеї перед потенційними інвесторами.

    Досвідчені тренери Junior Achievement Ukraine  директор з розвитку Андій Турак,  мененеджерка програм Віра Другова, амбасадорки проєкту Марія Колотило та Олена Хома  провели воркшопи як з командами- учасниками так і з педагогами. Супервізію для педагогів здійснювали методистки Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації у Хмельницькій області Інна Кирилюк та Тетяна Сидоренко.

    Це були два дні неймовірних вражень, нових знань, практичних навичок, спілкування   з досвідченими, успішними підприємцями, членами журі.

    Команди згенерували  21 ідею для власного бізнесу. Ідеї в учасників табору були найрізноманітніші, як от подарункова агенція  «Анонс», кондитерські «Ми з України», «Sweet Treats», пекарня «Student Bakery», пиріжкова «Pie Island», цукерня «Полонська карамель», компанія з переробки харчових продуктів «De Hidra», дизайн-майстерня одягу «Star Shirts»,  компанія з виготовлення прикрас з бісеру «Подільські перлини», дизайн-майстерні «Pen.Ok», «Klava Art», магазин екопродуктів «Еколавка», швейна компанія «Shoose Change Create», майстерня з пошиття іграшок «Рожева пантера», компанія «Ukrane 3D», компанія «Power Accums», СТО «Гараж», компанія з виготовлення декоративних горщиків «Vali», компанія з виготовлення патріотичних нічників, компанія «Comfort Home», компанія з виготовлення органайзерів для сипучих продуктів.

   До оцінювання напрацьованих  під час «Табору підприємництва»  бізнес-ідей долучились успішні підприємиці Ірина Майстерчук, власниця мережі «Мамина ферма», Мар’яна Оверчук, власниця  компанії “Soap Stories”, Людмила Шевчук, директорка Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації у Хмельницькій області. 

      Рішенням журі обрано кращих.

І місце та  перемога за бізнес-ідеєю команди «Pen.Ok”, ДНЗ «Ярмолинецький агропромисловий центр професійної освіти», яка запропонувала виготовляти декор із залишків деревини і оздоблювати його художнім розписом.

ІІ місце за командою «Vali», ДНЗ “ВПУ 11 м. Хмельницького”. Учасники придумали як із залишків тканини, гіпсу та води виготовляти декоративні горщики для рослин.

ІІІ місце посіла команда «Power Accums», Грицівське вище професійне училище №38. Конкурсанти запропонували виготовляти повербанки із використаних електронних сигарет.

     Учасники табору зробили лише невеликий крок у напрямі розвитку підприємницької компетентності. Упровадження навчальної програми «Компанія» від Junior Achievement Ukraine триває. Попереду  в команд реальна діяльність. Це організація роботи міні-компаній, участь у віртуальних виставках, продаж продукції на ярмарку, участь  кращих у національному конкурсі та, можливо,  у фестивалі підприємницьких ініціатив GEN-E в Катанії, Італія.

Від admin