Війна росії в Україні зумовила гостру потребу в кваліфікованій психологічній допомозі учасникам освітнього процесу.

   Цінним є досвід ізраїльських колег з надання психологічної допомоги, який сформувався в умовах постійних терористичних актів і воєнних конфліктів.

    Наталією Сиско, методисткою Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області було ініційоване і разом з Олександром Гершановим, директором освітніх програм Israel Trauma Coalition, міжнародним експертом по роботі з травмою організовано навчання для фахівців психологічної служби закладів професійної (професійно-технічної) освіти Хмельницької області.

    Практичні психологи і соціальні педагоги разом з тренеркою Israel Trauma Coalition, психотерапевткою Анною Кучеров упродовж липня-листопада 2023 року опанували ряд актуальних тем теоретико-практичного спрямування:

  • Основи самодопомоги та надання первинної кризової допомоги ближньому.
  • Роль закладу освіти. Як говорити з дітьми та батьками про війну.
  • Як реагувати на конфлікти, пов’язані з війною (різниця поглядів, мов, походження та ін.).
  • Реакції педагога у гострих ситуаціях (обстріли, тривога, панічні атаки, конфлікти на тлі війни, біженці та ін.).
  • Втрата – як справлятися з цим у закладі освіти.
  • Вигоряння та вторинна травматизація педагога, турбота про себе та необхідність взаємної підтримки.

    Також на зустрічах методичного супроводу розглядалися практичні кейси, представлені фахівцями психологічної служби. Навчання завершилось підготовкою слухачами есе, захистом презентаційних матеріалів з використання пропонованих протоколів і методик. По завершенню навчання учасники отримали сертифікати від Israel Trauma Coalition.

     Висловлюємо Олександру Гершанову і Анні Кучеров слова щирої вдячності за потужне і цінне навчання! Сподіваємося на подальшу співпрацю психологічної служби закладів професійної (професійно-технічної) освіти Хмельниччини з Israel Trauma Coalition!

Від admin