Щоб привернути увагу і запросити читача до бібліотеки необхідно неабияк попрацювати фахівцям бібліотеки. Сьогодення вимагає від бібліотекарів зміни форм і методів бібліотечної роботи для задоволення запитів користувачів. Саме за такою темою відбулося засідання обласної фахової секції бібліотекарів ЗП(ПТ)О,  22 листопада 2023 року на базі НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області в режимі онлайн. Участь у засіданні взяли біліотекарі із 22 ЗП(ПТ)О області, а також 3 бібліотекарі із закладів професійної освіти Вінницької області, оскільки захід проводився у рамках курсів підвищення кваліфікації.

    Досвідом роботи з використання інформаційних технологій у бібліотеці поділилась Оксана Мацей, заступниця директора наукової бібліотеки Хмельницького національного університету. Оксана Олександрівна презентувала електронну бібліотеку ХНУ, інституційний репозитарій університету ElarKhNU, розповіла про можливості використання QR-коду в бібліотечній роботі, представила інтерактивну виставку, створену за допомогою програми Magical, яка її оживляє, а також поділилась досвідом використання у роботі бібліотекаря ChatGPT.

   Світлана Диха, завідувачка відділу зберігання фондів наукової бібліотеки Хмельницького національного університету ознайомила учасників вебінару з організацією роботи в електронному каталозі ХНУ, який забезпечує багатоаспектний пошук інформації без реєстрації, вільний доступ до інформації, працює в режимі реального часу для задоволення потреб студентів. Також Світлана Володимирівна звернула увагу бібліотекарів на роботу з фондом та необхідність актуалізації його у зв’язку зі збройною агресією російської федерації проти України та вилучення літератури, яка пропагує війну, національну та релігійну ворожнечу, зміну шляхом насильства конституційного ладу або територіальної цілісності України тощо, нагадала про алгоритм списання документів у бібліотеці.

    Працівники Хмельницької обласної бібліотеки для молоді тісно співпрацюють із закладами професійної освіти міста Хмельницького вже багато років поспіль. На вебінарі завідувачка відділу міського абонементу  Хмельницької обласної бібліотеки для молоді Діана Матвєєва звернула увагу на роль бібліотеки у формуванні звички і потреби в читанні учнівської молоді. Діана Миколаївна поділилась досвідом щодо використання інноваційних форм презентації книг, проведення цікавих зустрічей з авторами, організації сучасних виставок письменників із застосуванням штучного інтелекту, втілення професійного спрямування у роботі з молоддю через Fashion-books та літературну дегустацію тощо.

    Про використання штучного інтелекту у роботі бібліотекаря розповіла методистка НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області Людмила Лужняк. Генерація забражень, планування виховних заходів, ідеї щодо створення виставок, презентацій, відеороликів, візуалізація та оживлення персонажів із творів та багато іншого є можливостями сучасних штучних нейромереж. Людмила Володимирівна продемонструвала багато різних систем і сервісів побудованих на основі  штучного інтелекту, які стануть у нагоді кожному бібліотекарю.

     На завершення координатор фахової секції Людмила Лужняк обговорила з учасниками вебінару план роботи фахової секції на 2024 рік.

Від admin